Ukulele Magyarország
KOSÁR MEGNYITÁSA
KERESÉS
KÖZÖSSÉGI OLDALAK
Ukulele Magyarország
Magyar Ukulele Klub
Ukulele Hungary csatorna
Instagram
Twitter

SEGÍTEK UKULELÉT VÁLASZTANI

Kedves Látogató, kérlek, engedd meg, hogy röviden bemutatkozzam: Gáll Tamás vagyok, a Magyar Ukulele Blog alapítója és az Ukulele Magyarország honlap főszerkesztője, 2022 ősze óta a KALA ukulele nagykövete. (A hosszabb bemutatkozásom itt olvasható.) Az elmúlt több mint egy évtized alatt rengeteg ukulelét próbáltam ki, és sok zeneszerető ember ukuleleválasztásában tudtam közreműködni. Ezen kívül egyre több ukulelést sikerül elindítanom a tanfolyamaimon és az egyéni óráimon az ukuleletanulás csodálatos útján.

Most már itthon is elég nagy az ukulelekínálat, és bizony a bőség zavarában el is lehet veszni a rengeteg hangszer között pláne, ha kezdő vagy. Ezért készítettem egy kis összefoglalót, amely segít a választásban. Kérlek, türelmesen olvasd végig.

Vásárlás előtt mindenképpen érdemes egy kis időt és türelmet szentelni annak, hogy elolvassuk az alábbi lényeges tudnivalókat, mielőtt kijelentjük: "igen, ezt a hangszert szeretném". A végső döntés minden esetben a TIÉD, de néhány tippel, tanáccsal segítek eligazodni az "ukulelerengetegben".

Az ukuleleválasztással kapcsolatban nyilvánvaló, hogy az anyagi oldala határozza meg leginkább a döntésünket, de először keressük meg a választ a következő kérdésekre:

Kinek veszem az ukulelét? Milyen szinten játszom (vagy játszik, akinek veszem)?
Magamnak teljesen kezdőként, "még nincs ukulelém"

Át kell gondolnod, hogy milyen céllal, milyen időtávra szeretnél ukulelét vásárolni. Ha hirtelen jött az ukulelevásárlás gondolata, de még nem vagy biztos benne, hogy hosszú távon is játszani fogsz a hangszeren, vagyis inkább kísérleti jelleggel vágnál bele az ukuleletanulásba, akkor válassz 25-30 ezer forint körüli, belépő szintű hangszert. Ha hosszabb távra tervezel, és kellően elszánt vagy, akkor bátran fektess be egy kicsit minőségibb - és drágább - hangszerbe. Ez azért éri meg, mert ha túl vagy a kezdeti nehézségeken, nem fogsz a hangszer esetleges korlátaiba (pl. méret, hangterjedelem) ütközni, így hosszú távon is tudod majd használni az elsőként vásárolt ukulelédet. Javasolom, hogy mindenképpen fából készült hangszert válassz!

Ukulelevásárlás
Gáll Tamás 2011-01-03
Ukulelét 2-3.000,- forinttól lehet már kapni, a csúcsmodellek pedig több százezer forintba is kerülhetnek, de nem kizárt, hogy az egymillió forintot is meghaladják. Először is a néhányezer forintos ukulelékről mindenkit lebeszélek, hacsak nem egy porfogót, azaz használhatatlan kacatot szeretne venni. Az ilyen hangszerek valamennyi alkatrésze borzasztó alacsony minőségű anyagból készült, és az összeszerelésü...
Magamnak haladóként, "már van ukulelém"

Feltételezhetően kitapasztaltad a meglévő hangszeredet, ismered az esetleges korlátait, vagy egyszerűen csak szeretnél kipróbálni egy új ukulelét. Ha eddig szoprán ukuleléd volt, érdemes kipróbálni egy koncert vagy tenor méretűt. Esetleg beszereznél az akusztikus mellé egy elektroakusztikusat, laminált helyett tömörfából készültet vagy éppen egy rezonátorosat. Haladóként szánj időt az egyes ukulelék pontos paramétereinek megismerésére, és ha szükséges, további segítséget tudok adni e-mailben vagy Messengeren.

Ajándékba felnőttnek, aki teljesen kezdő

Ajándékba felnőttnek, aki teljesen kezdő: Legyünk ezerszázalékig biztosak abban, hogy a megajándékozott érdeklődik a zenetanulás iránt, és örülni fog egy ukulelének, ellenkező esetben egy elég drága porfogót fog kapni ajándékba. Attól még, hogy ajándékba adjuk, ne törekedjünk a legolcsóbb "szembe jövő" műanyag ukulelét megvenni, mert ha a megajándékozottunk örül is neki, amikor megkapja, néhány hét elteltével inkább bosszankodni fog, ha a hangszer nem úgy viselkedik a kezében, ahogy elvárja. Javasolom, hogy mindenképpen fából készült hangszert válassz. A választásra egyébként ugyanazok a gondolatok igazak, amelyeket a "magamnak teljesen kezdőként" olvastál.

Ajándékba felnőttnek, aki nem kezdő (és esetleg van már ukulelélje)

A legtöbb ukulelés fejében él egy bizonyos gondolat, vagyis az, hogy milyen ukulelét szeretne legközelebb beszerezni. Célszerű inkább ezt az infót kicsikarni hipnózis, alvás vagy ebéd közben, mert úgy nem tévedhetünk: olyat tudunk ajándékozni, amilyet szeretne a másik. Ha esetleg hozzá nem értőként keresgélsz az ukulelék között, alaposan mellélőhetsz, ha nem abból a márkából, nem olyan fából, nem olyan méretben vagy nem olyan színben stb. választasz, mint amilyen a majdani megajándékozott lelki szemei előtt lebeg.

Ajándékba gyereknek

6-7 év alatti gyermeknek teljesen mindegy, milyen ukulelét veszünk, mert nem hangszerként, hanem játékszerként tekint rá. Minél kisebb a gyermek, annál nagyobb az esélye annak, hogy az ukulele kacatként végzi a többi játék között. Attól még, hogy kicsi maga a hangszer, nem jelenti azt, hogy egy kicsi gyermek fog tudni rajta játszani. A hangszeres játékhoz koncentráció, kitartó tanulás szükséges, ezt pedig nem várhatjuk el egy pici gyerektől. Sokkal, de sokkal jobb és hasznosabb, ha magunknak veszünk ukulelét, és azzal zenélünk a gyerekünknek, aki a megfelelő korba érve - és minket utánozva - elindul a zenetanulás rögös útján.


Ukulelevásárlás kisgyereknek
Gáll Tamás 2015-01-25
Nagyon sok olyan levelet kapok, amelyben szülők azt kérdezik, hogy a gyermeküknek milyen ukulelét válasszanak. Az ukulelevásárlásról "felnőttnek" már született bejegyzés, de a beérkezett számtalan levélre tekintettel most megpróbálom összefoglalni mindazt, amit szerintem érdemes szem előtt tartani akkor, ha kisgyereknek választunk...
A kezdő ukulelés szettről

A kezdő ukulelés szett ukuleléből, tokból, hangológépből (és esetlegesen vállpántból) áll. Vehetünk külön egy ukulelét is, de nagyon javasolt hozzá egy tok a biztonságos szállításhoz és tároláshoz. A hangológépet ugyan ki lehet váltani telefonos alkalmazással, de azt zajos környezetben nehéz használni. A néhány ezer forintos hangológép viszont zajban is megbízhatóan működik, és egy mozdulat feltenni, míg a telefonos alkalmazással néha kell vacakolni (beállítás, felugró reklámok, üzemmódváltogatás stb.).

A pánt vásárlása nem kötelező, ráadásul nem minden ukulelén van hevedertartó (azaz a pántot tartó) egy vagy két gomb. Gyártótól függ, hogy hevedertartó gombbal vagy anélkül szállítják az ukuleléiket. A pánttal kapcsolatos kérdésekről nagyon részletesen olvashatsz az alábbi blogbejegyzésben.


Pánttal vagy anélkül?
Gáll Tamás 2021-12-03
Örök kérdés ukulelések között, hogy vajon szabad-e/lehet-e/kell-e/érdemes-e/stb. pántot - más néven hevedert - erősíteni az ukulelére. Erre a kérdésre talán nem létezik jó válasz, ami nem is baj: mindenki el tudja dönteni, hogyan szeretné tartani az ukuleléjét. A világ első ukuleléin...

A hangológép
Gáll Tamás 2023-05-18
A következő videóban bemutatok négy hangológépet. Az okostelefonok korában talán sokan fölöslegesnek gondolják a hangológép beszerzését, ami részben igaz is lehet, hiszen egy telefonos alkalmazás segítségével is tökéletesen behangolható az ukulele. Mégis vannak előnyei a hangológépnek,...
A választandó hangszer mérete

Az ukelele kiválasztásánál el kell döntenünk azt is, milyen méretűt kívánunk megvenni. Alapvetően négy méretben gyártanak ukulelét: szoprán, koncert, tenor és bariton. Ez egyben méretsorrendet is jelent a legkisebbtől a legnagyobb felé haladva. A szoprán méretű ukulele férfiaknak szerintem nagyon kicsi, egy közepes tenyérméretű ember viszonylag nehezen fog tudni akkordokat lefogni rajta. A nagy, lapátkezű férfiak kezdőként inkább ne próbálkozzanak szoprán ukulelével, nekik a koncert, tenor, bariton ajánlható, ezeken az akkordok is szebben zengenek. A nők kisebb keze viszont kényelmesen elfér már a szoprán ukulelén is. Nem árt megjegyezni, hogy nemcsak az ujjaknak és a tenyérnek az ukuleléhez, hanem az ember teljes karjának az ukulele testéhez viszonyított mérete is fontos különösen azoknál az ukuleléknél, amelyeken nincs vállpánt, hiszen ebben az esetben a pengető kéz könyökével, felkarjával tartja az ember a hangszert játék közben. Egy nagydarab embernek rendkívül kényelmetlen lehet tartani a szoprán ukulelét, mivel az túl kicsi a karjának hosszához képest. Hozzáteszem, ez is gyakorlat és megszokás kérdése, de egy kezdőnek mindenképpen figyelembe kell vennie azt is, hogy a saját adottságaihoz "passzoló" hangszert válasszon.


Szopránt, koncertet vagy tenort?
Gáll Tamás 2021-01-29
Lassan vallási háború alakul ki magyar és külföldi fórumokon is azzal kapcsolatban, hogy első ukuleleként szoprán vagy koncert méretű ukulelét érdemes választani. Vagy esetleg tenort. Elhatároztam, hogy készítek egy blogbejegyzést és videót a témában, amelyben igyekszem részletesen leírni és...
Végül nem elhanyagolható - sőt igencsak meghatározó - szempont a hangszer külseje

Ahány gyártó, annyiféle faanyaggal, dísszel, színnel igyekszik széppé varázsolni az ukuleléket. Választás előtt érdemes minél több képet, bemutató videót megnézni a hangszerről, hogy a külcsínt is alaposan szemügyre vegyük: az ukulelék egy részénél a fa természetes erezete szolgál az ukulele mintájaként, amely a különlegesebb fafajták esetén egészen szemkápráztató látványt tud nyújtani. Más ukuleléket beszíneznek, amely vagy eltakarja a fa erezetét vagy látni engedi. Az utóbbi években vált gyakorivá, hogy lézergravírozással motívumokat égetnek a fába így díszítve a hangszer testét. Ezen kívül megannyi részlet figyelhető meg az ukulelén: a fej tömör vagy lyukas, a hangolókulcsok elhelyezése, kivitelezése és színe sem mindegy, és az is nagy mértékben befolyásolja az ukulele megjelenését, hogy a fogólap milyen fából készült. A fogólap faanyaga, valamint az azon elhelyezett jelölőpöttyök (vagy egyéb ábrák) anyaga, színe és elhelyezése is változatos lehet. A lakkozásnak is meghatározó szerepe van az ukulele külsejében, így gyönyörű, csillogó felületű lesz az ukulele, ha a befejező lakkréteget fényesre polírozzák, de kaphat selymes fényezést is az ukulele.

És hogy én milyen ukulelemárkákat javasolok?

Volt szerencsém nagyon sok ukulelét kipróbálni. Nehéz javaslatot tenni, hiszen az ízlés és a pénztárca befolyásolja alapvetően azt, hogy milyen márkájú hangszert választ az ember. Hiába tartom én valamelyik márkát jónak, ha annak a modelljei nem tetszenek a leendő ukuleletulajdonosnak. Ha nekem kellene választanom, kettő márkát javasolnék: a Kalát és a Lanikait. A Lanikai márkájú életem első ukuleléje (amit azóta is féltve őrzök), és ebben a márkában azóta sem csalódtam.

Kala ukuleléket 2012 óta tesztelek, és mindannyiszor jó véleménnyel voltam róluk, 2015 őszén pedig én magam is 2 Kala ukulele (egy nyolchúros elektroakusztikus tenor és egy rezonátoros) boldog tulajdonosa lettem. 2022 őszén az Kala ukulele nagykövete lettem. Mindezt azért tartottam fontosnak leírni, hogy senki ne gondolja, hogy a Kala márkát elfogultság miatt ajánlom. A Kala valóban kiváló minőségű hangszereket gyárt, és bátran ajánlom az ukuleléiket. Hozzá kell tennem, hogy a Kala ukuleléie a drágább árkategóriába tartoznak.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyon népszerűek még a Flight és a Baton Rouge ukulelék, de sokan választanak Cascha márkájúakat is.

Mivel ez természetesen egy szubjektív vélemény, nem jelenti azt, hogy más gyártók ne készítenének jó hangszereket, a saját ukuleléim között is vannak más márkájúak.